Bilder fra Førjulsdagen på Hordamuseet

Årets Førjulsdag på Hordamuseet var en stor suksess, med strålende vær og mange hundre besøkende. Bjørgvin Handverkslag stilte med hele åtte medlemmer: Stein og Kristin på garnnisser, Iben på lysdypping, Eivind og Bente på spikking og Olav, Stig og Lena på brygging. Espen og Hanmei var også med, men på dette arrangementet hadde de Bymuseet-nisseluene på.

Garnnisser var typisk hjemmelaget julepynt i barndommen til dagens 40-50 åringer. Kanskje ikke en like stor klassiker som selveste dorullnissen, men vi i Handverkslaget foretrekker ull fremfor rull. Stein og Kristin, som styrte denne posten, holdt til i Ambrosiahuset.

Olav, Stig og Lena ble i år bedt om å holde igjen bryggingen av årets juleøl, slik at publikum på Førjulsdagen skulle få oppleve denne delen av juleforberedelsene. Ølbrygging er populært for tiden, og selv de fleste hjemmebryggere blir begeistret for den store bryggerkjelen vi har hengende over bålet. Det var rett mange i løpet av de tre timene arrangementet varte som ønsket å vite hvilke ingredienser vi brukte. Årets juleøl brygges etter den samme oppskriften Handverkslaget har brukt de siste 10 – 11 årene. Se her for en kopi av oppskriften i PDF-format. Husk å justere oppskriften hvis du har et annet kokevolum.

Lysdypping var en viktig høstaktivitet i gamle dager, når man slaktet sauene i november. Selv om vi tidligere også har laget lys i talg, holdt vi oss utelukkende til stearin i år. Tidligere år har Espen strevd med denne posten alene, men i år hadde han heldigvis hjelp, noe som var bra ettersom det aldri har vært så travelt som nå. I år var det Iben som hadde hovedrollen her, og dyppet sammen med barna, mens Espen styrte på i bakggrunnen sammen med sønnen Sigvald. På den måten klarte vi bedre å holde tritt.

Eivind og Bente hjalp Rune fra museet med spikking i Såtendalsløa. Bymuseet har kjørt mye spikking i år, og nå gikk det i nissekubber. Det var så stor pågang at de måtte ut flere ganger etter nye emner.

Solvei Hanmei, som stilte for Bymuseets markedsavdeling, hadde mange forskjellige arbeidsoppgaver, og fikk dessuten gått litt rundt og tatt foto på arrangementet. Det er litt kjekt for oss andre, som ikke har mulighet til å dokumentere så mye.

De siste par årene har det vært få arrangementer på Hordamuseet, og lite å gjøre for Handverkslaget på vår hjemmebane. Vi er derfor svært glade for at Førjulsarrangementet ble gjenopplivet, og håper på enda mer vi kan delta i, og hjelpe til med i året som kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s