Handverkslaget i Gudvangen, del tre – mat, pølser og brygging

Vikinger, som annet folk, trenger mat, også når vi er på utferd. Bjørgvin Handverkslag tok turen til vikinglandsbyen Njardarheimr i Gudvangen i slutten av september. Her er siste innlegg om turen, der tar vi for oss matstellet vi hadde i vikinglandsbyen. Selvsagt måtte vi ha mat som man realistisk sett kunne ha tilberedt og spist i vikingtiden.

Til kvelds fredag vanket det steikt kjøtt og kokte rotgrønnsaker, tilberedt av dem som var først på plass. Noen kjørte fra Bergen seint på ettermiddagen, og kom ikke frem før langt ut på kvelden, og da var det veldig kjekt at det var vanket en matbit og noe godt i koppen.

Til frokost gikk det mest i tørrmat, men midt på dagen kokte vi havre- og byggrøt i en gryte over bålet. Alt tidlig på lørdagen satte Kristin og Randi i gang med dagens hovedmåltid, som skulle spises i kveldingen: en islandsk lammegryte, med villsaukjøtt. Denne skulle putre lenge for at kjøttet skulle bli mørt og fint. Det ble et deilig måltid, og gir oss en pekepinn på hvor tidkrevende det er med matlaging til mange mennesker over bål. Mengder med grønnsaker skulle kuttes, og kraft og kjøtt kokes lenge i store kar. Kristin, som tok hovedansvar for maten, og som gjorde desidert mest for å fylle magene våre denne helgen, laget også surdeigsbrød.

Elisabeth gikk i bresjen for å lage skikkelige kjøttpølser. Hun jobber til vanlig i et av Bergens ledende firma innen kjøttbransjen, og har kjennskap pølsemaking gjennom sine kolleger, selv om dette ligger noe på siden av hennes arbeidsfelt. Uansett er også pølsemaking på tradisjonelt vis annerledes enn dagens, siden kjøttet må finhakkes med kniv og uten kjøttkvern. Hun hadde skaffet til veie kjøtt og spekk, og ikke minst tarmer til formålet. Det var ikke tilgjengelig pølsehorn i vikingbyen, men Siri, som både er medlem av Bjørgvin handverkslag, og dessuten jobber som ansvarlig for eksperimentell arkeologi i Njardarheimr, er usedvanlig handy, og hadde tilgjengelig horn, slik at hun i løpet av dagen fikk laget fine pølsehorn (i tillegg til alt det andre hun utrettet).

I vikingbyen var det laget til et lite røykehus, som ble fyrt opp søndag morgen, og pølsene ble hengt inn i og einerrøykt. Etterpå ble pølsene kokt i en stor gryte, før det var tid for smaksprøver. Pølseprosjektet var et stort og omfattende stykke arbeid, med mange prosesser som kunne vises og formidles underveis.

Siri hadde som nevnt en dobbeltrolle denne helgen. Hun jobber i Njardarheimr, og gjennomfører en rekke prosjekter til daglig her. I tillegg er hun også et aktivt medlem i Bjørgvin Handverkslag. Handverkslaget har drevet en god del med brygging tidligere, både med kokstein og i stor bryggekjele. Siri dro i gang brygging over bål i jerngryte, med mesking i tretønner, og brukte einerlog, kveik og pors. Bryggingen gikk for seg i utekjøkkenet, der både pølser og annen mat ble laget. Det var et fint innslag, og interessant for de besøkene å se, slå av en prat og lære om flere sider ved vikinglivet, der øl utvilsomt har hatt en sentral plass.

Det var siste rapport fra Bjørgvin Handverkslag sin helgetur til Njardarheimr. Fra før har vi fortalt både om trearbeid og dessuten om plantefarging. Det frister absolutt til gjentakelse å ta turen hit for å tre inn i vikinglivet for noen dager, gjerne en enda lenger periode. Vi kommer svært gjerne tilbake. Tusen takk for at vi fikk lov til å komme!

Foto: Solvei Hanmei Losnegård og Elisabeth Giertsen,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s