Fra Askøy Vikinglags marked på Herdla 2019

Helgen 23. til 25. august dro en gjeng fra Bjørgvin Handverkslag til Herdla for å delta på Askøy Vikinglags marked. Vårt hovedfokus på dette markedet var å tilby aktiviteter for publikum, og aktiviteter med perler, skinn og tinn sto på planen.

Den harde kjernen dro ut til Herdla alt torsdag for å sette opp tak, tre telt og møbler, slik at det bare var å rykke inn med utstyr og varer på markedet fredag. Det var et forrykende vær, vått og mye vind både torsdag og fredag. Det var dessverre svært få publikum som tok turen fredagen, men det var gjerne like greit, for det var lite fristende å sette fram varer og utstyr denne kvelden, ja selv å trekke i vikingdrakt ble litt i overkant.

Blestregjengen fyrte imidlertid i gang et bål for å få røstet malmen, og gjøre klart for lørdagens blestring. Det ble et hyggelig, og på flere måter fuktig lag utover kvelden, men vi var noenlunde beskyttet for det verste regnet under de store regnseglene vi har skaffet oss.

Lørdag morgen var det noe grått, men regnet holdt seg noenlunde unna, og det ble straks kjekkere å være i viking. Vi hadde aktiviteter for publikum, siden vi synes det er viktig at publikum, og særlig barna, får ta del og gjøre ting selv, ikke bare se og høre. Stig og Solvei kunne by på støping av torshammere av tinn i kleberformer. De hadde også med seg noe nålebinding, brikkevev og skinnarbeid.

Lena hjalp folk med å lage sin egen skinnpung, mens Sigvald hadde med seg en mengde glassperler som en kunne sette sammen sitt eget perlesmykke av.

Espen hadde med seg sko og nålebinding, og passet Fortidsfamiliens salgsbod. Han demonstrerte selvsagt også hvordan man laget sko i vikingtiden, og pratet sko og fottøy med alle som var interessert. Sascha hadde med seg sitt eget plantefargede garn fra vidvestrfellgarn.com, og viste frem håndspinning.

Randi kom også med sine vakre brikkevevingsbånd, og viste frem sine kunster. På www.randistoltz.com kan man se hvilke prosjekter hun har og har hatt gående.

Blestregjengen, med Stein og Paul i spissen, tente i gang blesteren og holdt det gående gjennom hele dagen, med flere medhjelpere. Dette er tidkrevende arbeid som også krever utholdenhet, ikke minst er det slitsomt å trekke belgen i timevis. Det ble tilsammen blestret 10 kg malm. Spenningen var som alltid stor når blesteren skulle åpnes, og resultatet kom for en dag.

Lørdagen tilberedte vi villsausuppe i leiren vår. De av oss som overnattet fikk også gleden av å være med på gildet i kafételtet til Askøy Vikinglag, der vi hadde en fin og hyggelig kveld i godt lag med god prat.

Søndagen var sommerværet på vei tilbake, og det gjenspeilte seg også i at det kom flere folk på markedet. Vi fikk gode stunder med interesserte markedsgjester som både ville prate og se på hva vi gjorde, og prøve ut de forskjellige aktivitene vi kunne tilby.

Vi hadde som alltid en fin helg i viking. Det er alltid kjekt å være sammen, dele kunnskap, interesse og opplevelser. Tusen takk for oss!

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s